Екскурзије, школе у природи

Образовна путовања: екскурзије, излети, школе у природи и амбијентална настава 

Путовања су најлепши периоди и дани у школовању које памти сваки ђак. 

На овим страницама бележимо где смо све путовали, шта смо видели, колико сазнали и како се провели. 
Једног дана испред храма

Рекреативна настава за ученике 4-1 и 4-3 на Златибору у селу Рожанство

поставио/ла Бранка Радовановић 22.06.2017. 06:46   [ ажурирано 22.06.2017. 07:53 ]

Ове школске године су 43 ученика  4-1 и 4-3 одељења и учитељице Татјана Кнежевић и Драгана Менчик реализовале наставу у природи на падинама Златибора у месту Рожанство. Рекреативна настава је организована од 7. до 13.јуна у одмаралишту Бела бреза .

Oбјекат у којем смо били смештени удаљен је девет километара од Сирогојна. Има одличне спортске терене и базен, тако да је боравак деце био пријатан и испуњен различитим активностима. Оне су почињале јутарњом шетњом, настављале се турнирима на спортским теренима, купањем у базену,а завршавале се вечерњим активностима у дискотеци, које је осмишљавао рекреатор Александар.

      У току боравка остварили смо планиране садржаје и циљеве рекреативне наставе. У организованом једнодневном излету посетили смо Стопића пећину и уживали у њеној лепоти. О начину живота људи златиборског краја сазнали смо од кустоса Етно музеја Старо село и тиме употпунили стечено знање из народне традиције.

Посетили смо и другаре из основне школе у Рожанству и дружили се и учили са њима.

    У лепом сећању ће нам остати прелепе ливаде богате разноврсним ливадским цвећем и инсектима , као и цвркут птица који нас је будио у раним јутарњим часовима.

                                     
                                      
                                   
                                      
                                  
                                     
                           

Рекреативна настава у Сирогојну за ученике трећег разреда

поставио/ла Бранка Радовановић 17.06.2017. 09:05   [ ажурирано 18.06.2017. 13:23 ]

Ове године су ученици трећег разреда реализовали наставу у природи  у периоду од 22-28. маја  у  Сирогојну у објекту Вива Спорт.

Сирогојно се налази у источном делу Златибора , и окружено је прелепом природом. Објекат у којем смо били смештени се налази на 950 м надморске висине , где се укрштају морска и континентална клима тзв „ружа ветрова“.

У току боравка у Сирогојну остварили смо планиране садржаје и циљеве рекреативне наставе. Боравак је био пријатан и испуњен свакодневним активностима.  Дан је почињао јутарњом гимнастиком, а завршавао се вечерњим активностима у дискотеци које је осмишљавала рекреаторка Даша - маскембал, покажи шта знаш, игре без граница и наравно ђускањем.

Први дан смо обишли цркву  која се налази на узвишењу у центру села и посвећена је  светим апостолима Петру и Павлу.

У близини објекта, налази се „ Старо село“ етно музеј на отвореном, у којем се приказује архитектура, унутрашње уређење зграда, начин привређивања и организација породичног живота људи брдско планинских предела динарске  регије. Љубазни кустоси музеја су се потрудили да деци приближе живот српских сељака ранијих векова.

Посетили смо Стопића пећину и ужавили у лепоти бигрених када, потоку и водопаду који прави понорница. Одушевио нас је водопад у Гостиљу који се стрмоглаво обрушава са 20м високе кречњачке литице  стварајући фантастичан призор.

Прелеп амбијент планинског предела и чист ваздух  су нам пријали и пружали могућност за шетње прелепим стазама.

Одлазећи, пожелели смо да се опет вратимо на ову планину богату духовним наслеђем, живописним призорима и непосредним и срдачним људима.

Сирогојно-школа у природи


Једнодневна екскурзија ученика првог разреда

поставио/ла Оливера Самарџић 15.06.2017. 03:19   [ ажурирано 22.06.2017. 13:14 ]

  Ученици првог разреда су 29. маја 2017. године били на једнодневној екскурзији у Новом Саду, Сремској Каменици и Андревљу на Фрушкој гори. У Новом Саду су обишли Дунавски парк, видели познате грађевине и погледали позоришну представу "Црвенкапа и збуњени вук". Посетом спомен куће Јована Јовановића Змаја ученици су употпунили знања о лику и делу познатог песника. Боравком на Андревљу, на Фрушкој гори упознали су лепоте националног парка, карактеристични биљни и животињски свет, дружили се и играли у природи.

        

        

       

Посета музеју-амбијентално учење

поставио/ла Бранка Радовановић 07.05.2017. 13:06   [ ажурирано 18.06.2017. 13:28 ]

У оквиру Клуба читалаца у нашој школи организовали смо низ активности које су се односиле на  изучавање живота и дела Николе Тесле. Ученици су присуствовали радионицама и бавили се књижевним текстовима о Тесли, настојали да што више сазнају како би стварали на тему о истом научнику. Њима су се придружили наставници и ученици појединих секција у школи који су учествовали на свечаности посвећеној лику и делу Николе Тесле. Сви који су желели да посете његов музеј припремали су се за квиз који је у школи организован. Они који су стекли право и освојили потребан број бодова су  22.04.2017. посетили Музеј Николе Тесле у Београду. Боравак у музеју је био пријатан, а доживљај употпуњен филмом о Тесли и демонстрацијама огледа којима су представљени његови проналасци. Ученици су учествовали у демонстрацијама, што је за њих представљало право задовољство. Након излагања кустоса деца су прионула на рад и попуњавање истраживачких листића како би утврдила знања о Тесли.

Након обиласка Музеја Николе Тесле упутили смо се у музеј Иве Андрића како бисмо сазнали понешто о његовом животу и раду. Обишли смо споменик овом великану и записали покоју реч о животном путу нашег нобеловца.

Посету Београду смо завршили шетњом до Калемегдана, где смо видели зидине Београдске тврђеве са које се простире диван погледа на ушће реке  Саве у Дунав.


1-4 of 4